Zen-tekenatelier Mirjam Skoreng

                   

Ondertitel

Het is een feit! Ik ga in november 2019 voor een 4 daags seminar naar Frankfurt in Duitsland om het officiële certificaat CZT Zentangle Teacher uit handen van de grondleggers van de methode te krijgen! Lange tijd was dit al een wens van mij. Helaas boden zij de cursus alleen in de Verenigde Staten en Azië aan en dat was financieel niet mogelijk voor mij. Nu is daar ook Europa bij gekomen! Wat ontzettend fijn om de cursus dichter bij huis te kunnen volgen. Ik verheug me er enorm op! Door het certificaat kan ik veel meer doen met mijn passie : Zentangle. Ik kan ook buiten mijn eigen atelier om workshops en cursussen aanbieden. Voor bedrijven of scholen bijvoorbeeld. Ik kan materiaal bestellen, boeken, pennen, tiles etc. En ik ben, zoals dat er nu uitziet, de eerste uit Twente die dit gaat volgen ( 18 Nederlanders gingen mij al voor) Ik heb er ontzettend veel zin in en hou jullie tegen die tijd op de hoogte!


Op de site Borne Boeit 12/01/2019
Levendige markt voor geest en lichaam

De Body, Mind en Spirit markt trok zaterdag veel bezoekers. De jaarlijkse spirituele beurs vond dit jaar niet plaats in het Kulturhus, maar was vanwege een dubbele boeking uitgeweken naar De Zwanenhof in Zenderen. Een passende plek voor een grote variatie aan aanbieders op het gebied van coaching, balans, energie, levenskracht, healing, bezinning en dergelijke.


Het was druk in de drie ruimtes van het voormalige klooster, waar 34 standhouders uitleg gaven over hun aanbod. Bezoekers, voornamelijk vrouwen van middelbare leeftijd, konden workshops volgen, massages ondergaan, hun aura laten fotograferen, vanuit koffiedik meer over zichzelf leren, intuïtief met bijenwas schilderen, leren over de charme van liefde en meer. Kortom een veelkleurig, zeer uiteenlopend aanbod.


Zentekenen

De Bornse Mirjam Skoreng legde aan geïnteresseerden uit wat zentekenen betekent en welke heilzame werking het kan hebben. “De methode is ontstaan in de Verenigde Staten, waar een boeddhistische monnik ontdekte dat een grafisch vormgeefster helemaal opging in haar kalligrafie. Het raakte aan meditatie. Hij bedacht vervolgens een methode waarbij iedereen kan tekenen en tegelijkertijd de innerlijke rust en kalmte kan ervaren.” De methode resulteert in kleine pen- en potloodtekeningen met in elkaar overlopende patronen.

Mirjam zelf is er helemaal door gegrepen en geeft nu vijf jaar anderen les in het zogenaamde ‘Zentangle’ in haar Zen-tekenatelier. “Negentig procent is totaal verrast door het resultaat. Niet alleen het creatieve, maar ook wat het met je doet. Je kan je door het zentekenen bijvoorbeeld beter concentreren.”
 

Zaterdag 24 november 2018.

Adventsmarkt bij de Kringloopwinkel in Borne.

Ik verkoop eigengemaakte kerstkaarten.

Interview

Juli 2017 

De Week van Borne


Zentekenen: combinatie van ontspannen en concentreren

Mirjam Skoreng biedt workshops zentekenen in Borne aan. Met papier, een potlood en een pen kun je de mooiste creaties maken. In Amerika noemt men het ‘zentangle’ en is het een ware rage. Ook in Nederland ontdekken steeds meer mensen deze manier van tekenen.

Mirjam begon drie jaar geleden met zentekenen. “Ik deed te veel en had ontspanning nodig. Ik heb een gezin, heb jarenlang gestudeerd, stond voor de klas, was mantelzorger voor mijn ouders en ik had, net zoals veel vrouwen, erg last van overgangsproblemen. Als ik de computer aan deed werd ik al misselijk. Als ik een boek of de krant wilde lezen, dan dansten de letters voor mijn ogen.” Een vriendin van Mirjam kwam met schilderspullen naar haar toe. “Heel lief bedoeld, maar ik vond het vreselijk. Het idee dat ik een heel groot doek moest gaan vullen met allerlei kleuren benauwde me.” Een andere vriendin gaf haar een boekje over doedelen. “Dat is gedachteloos krabbels maken, zoals mensen doen tijdens een vergadering of aan de telefoon. Het is heel ontspannend, maar in eerste instantie zag ik het nut er niet van in. Toch ben ik er na een paar weken mee bezig gegaan en het heeft me enorm gegrepen.”

Veel meer energie
Mirjam is op internet meer hierover gaan opzoeken en kwam terecht bij zentangle, in het Nederlands ook wel zentekenen noemt. “’Zen’ komt uit het boeddhisme en staat voor rust en concentratie. ‘Tangle’ staat voor wirwar. Het heeft een meditatieve werking om op deze manier te tekenen. Tijdens het tekenen voelde ik de misselijkheid niet, ik ging er volledig in op. Ik had er veel plezier in en had daarna veel meer energie. De combinatie van concentratie en ontspanning vond en vind ik heel prettig. Voordat je het weet is er een half uur voorbij en heb je een kleine zentekening gemaakt.”

Voor iedereen
Bij zentekenen weet je van tevoren niet wat je gaat maken. Je begint met een paar punten waar je lijnen tussen maakt als afkadering van diverse vakjes van verschillende vormen en afmetingen. Deze vakjes vul je met lijnen, stipjes, blokjes of andere vormen. “Het is geschikt voor iedereen, jong en oud. Als je kunt schrijven, dan kun je ook zentekenen. Met een goede pen en goed papier kun je al beginnen. Ik gebruik een Micron pen 0.1 en fijn aquarelpapier”, legt Mirjam uit. “Je kunt een potlood gebruiken voor de eerste schetslijnen en een doezelaar om schaduwen uit te laten lopen. Dat is alles. Je maakt met deze materialen de mooiste creaties. En omdat je zo weinig nodig hebt en in een half uur al een mooie tekening gemaakt kunt hebben, kun je het ook in de lunchpauze op je werk doen, in de trein of op vakantie.” Als je klaar bent met de tekening - ook wel tegel genoemd - ga je ‘m draaien en bekijk je in welke positie je de tekening het mooiste vindt. “Pas dan bepaal je welke kant de bovenkant is en zet je je naam of je initiaal eronder.”

Diverse vormen
Meestal zijn zentegels vrij klein, circa 10 bij 10 centimeter. “Dat is overzichtelijk en je kunt ze in een half uur af hebben. Je kunt echter ook voor hele kleine vierkantjes gaan, voor een cirkel - zoals een mandala, maar dan zendala genoemd, of veel groter richting A4-formaat. Je tekent meestal met zwart op wit papier. Je kunt ook bijvoorbeeld ook een lichtgeel papier kiezen en behalve met zwart ook met bruin tekenen.”
Tijdens haar werk als lerares levensbeschouwing heeft ze lang les gegeven aan groep 7 en 8. “Ik zou het heel leuk vinden als ik zentekenen op basisscholen mag aanbieden. Tijdens lessen over het boeddhisme laat ik de kinderen weleens in stilte werken, met alleen een rustig muziekje op de achtergrond. Naderhand komen kinderen vaak naar me toe. Ze zeggen dat ze het heerlijk vinden dat het zo rustig is en dat ze elkaar niet storen, maar gewoon even kunnen tekenen. En of ze dat vaker mogen doen…”

Combineren met handlettering
Mirjam geeft de workshops sinds begin dit jaar en vindt dat ontzettend leuk om te doen. “Niets is fout tijdens het zentekenen. Iedereen maakt andere creaties en dat maakt het zo mooi om te doen. Ik teken niets iets voor op jouw tegeltje en je hoeft niets na te tekenen, je doet wat je zelf wilt.”
Je kunt het zentekenen ook prima combineren met handlettering, wat steeds meer mensen doen. “Beide vormen van tekenen zijn een manier om te ontspannen en plezier te hebben. Je kunt het tekenen als doel op zich zien, maar je kunt ook iets maken om in huis neer te zetten of om aan iemand te geven. Bijvoorbeeld bij een geboorte of een verjaardag. Mensen waarderen het erg als je zelf iets maakt”, merkt Mirjam.

Workshops
Tijdens de workshop leer je de basisbeginselen en maak je je eerste zentekening. Mirjam geeft je een leuk katoenen zakje mee naar huis met daarin de Micronpen die je gebruikt hebt, een zacht potlood, een doezelaar en een aantal tegeltjes. Ook zit hierin een boek met meer informatie over zentekenen. “Hiermee stimuleer ik de mensen om thuis verder aan de slag te gaan. Deze materialen zijn ook te koop, bijvoorbeeld bij tekenwinkel Bertus Workel in Enschede of op internet. Je kunt in principe met ieder potlood en papier tekenen, maar met dit materiaal krijg je de mooiste resultaten.”

Op Mirjams website: www.zentekenatelier.nl staat meer informatie over het zentekenen en over de workshops. Er zijn diverse vaste data, maar je kunt ook contact opnemen voor een andere datum. De groepjes bestaan tijdens een workshop uit twee tot vijf personen. De workshop kost 25 euro per persoon (inclusief materiaal voor thuis) en duurt 2 uur.

Interview: Diana Maatjes, De Week van Borne.